Translated with DeepL 

 

 

 

 

Wall modules in wood - sustainable - affordable - durable

 

Due to the unsolvable environmental problems in cement production and in the mining of  

sand, completely new paths would have to be taken in the  

new paths would have to be taken

 

 

Furthermore, it is urgent to reduce the CO²-polluting cement production and the ecological consequences of the overexploitation of building sand. The food chain of marine life begins with micro-diversity, which is mainly based on sandy seabeds! The modules can be placed directly on the floor slab (and its 8x16 cm staggered substructure) and connected to each other. Ready to build, including stairs, windows and doors, the material costs are even less than 16,000 euros.  

 

My approach - wooden building elements - sustainable and climate-friendly.

In this concept, stackable wall modules form a mobile variant that can be used several times. The example complies with the Viennese building regulations for allotment garden dwellings, here with 35 m² overbuilding area and 5.5 m height.

The modules can be manufactured within a few days and are connected to each other on the 5x7 m floor slab (and its 6x14 cm staggered substructure) by means of permanently elastic weather protection silicone and are erected, including the upper floor, ready for rough construction.

 

 How are these modules constructed?

 

A wooden frame, filled with polystyrene insulation, is sandwiched between two OSB panels. These can be manufactured on site (or prefabricated and delivered stacked).

With silicone grouting, the modules can be handled by 2 people without the use of a construction crane. Whether as a school, shop, warehouse, outpatient clinic, workshop or flat - this construction method (total 63 m²) can also be structurally installed on several levels*, thus saving floor space.
The two rough chipboard panels can usually be left in their standard size of 250 x 125 cm.

The two rough chipboards (all butt instead of N+F) can mostly be left at their standard size of 250 x 125 cm. First, the first of the 12 mm thick OSB boards is connected to the 14 cm deep and 2.5 cm thick wooden module frame using glue and nails. Then the module cavity is filled with (e.g.) 14 cm thick EPS insulation** - which is laminated on both sides with aluminium-coated vapour protection membrane; and the second panel permanently seals the module with the same reinforcement and also resting on the frame.

The horizontally layered modules are butt-jointed to each other over the corner of the house and each is grouted with weather protection silicone. Cables and other installations can be laid discreetly, e.g. behind recesses in ceilings and plinths.

 

Finally, the finished building body is given a reed mat cover, which is vertically tacked onto vertical and horizontal counter battens. The mats are spray-impregnated on both sides with water glass (against weathering and flammability). 
Cuttings of evergreen ivy can then grow up around the base - creating a shady and ventilated green façade in a short time. The façade, 15 cm of polystyrene and the mirror film ensure that sufficient insulation against short-wave heat radiation in summer is achieved. For winter long-wave heat radiation insulation (against the loss of room heat), the 15 cm EPS alone would be sufficient even without the foil and green curtain.

The result is 18 cm thick sandwich elements that can be loaded and which, with the 6 cm façade construction, add up to 24 cm. Each of them weighs approx. 55 kg. They are thus sufficiently insulated, fire-resistant, termite-proof and earthquake-flexible - and, they never get damp.

A wooden staircase leads to the upper sleeping area, with clothes storage and a small winter garden. Furthermore, landscape photo wallpapers in the rooms convey a calm optical depth effect.

All triple glass wood-frame windows are proven with an external blind.
The east and west fronts have the longer seven metres, while only five façade metres face in the N/S direction.

A 12 m² vacuum tube collector leans against the south wall. A pumpless 1000 l buffer stratified tank above it heats (even on dull winter days) a copper pipe as a skirting board. The storage tank also supplies the washing machine and dishwasher with hot water.
On the monopitch roof are 25 m² of PV panels for the house's electricity and backup operation with a heat pump split air-conditioning system, such as those from BeCool.

Rainwater from the roof ends up in 2x200 l barrels and is used to irrigate the kitchen garden.

 

A do-it-yourself heat exchanger consisting of two aluminium flexible hoses (80 and 110 mm Ø) pushed into each other provides room ventilation with heat recovery via a 110 mm wall diffuser close to the ceiling. The horizontally fixed 80 mm hose leaves the 110 mm hose after about 4 metres. There it is connected to an 80 mm bathroom valve, which is active at intervals and discharges the warm air. The 80 mm hose runs vertically for another 2 m from the branch and guides the preheated fresh air into the living room close to the floor.
In this way, the triple glass window elements remain permanently closed. All windows are additionally equipped with an external roller blind.

They can be easily cut through with a polystyrene knife to form back into individual modules. Their two joints made of weather protection silicone and the strip layer of corrugated cardboard glued in the middle allow repeated installations with the same type of re-pointing***.


* For multi-storey shoring, only the use of thicker-walled modular frame wood (in the storey-bearing elements) is recommended.
** Rock wool, natural fibre clamping felt or cellulose flakes could also be sufficient against negative thermal convection, but only polystyrene is free of moisture at the dew point. Also, only EPS offers the statically necessary load-bearing capacity of a load-bearing modular wall.
*** I assume a durability/habitability of one to two hundred years. After that, all the components of such a modular building are ready to be recycled.

 Source IPCC / Cement production emits more CO² than air traffic and shipping combined. 

 

The costs of building sand will certainly continue to rise, and this will inevitably lead to a change in our building practices. A switch from cement, sand, polystyrene and reinforcing steel - to wood and e.g. rock wool insulation as well as applied PV films is sustainable, future-proof and desirable. 

 

-   -   -   -   -

 

 Sketch of a storey-bearing wall construction

 

 

Solar thermal energy, for example, is a very important component here, along with other points. According to the conviction of solar house pioneer Josef Jenni, "solar thermal energy is the gentlest, most environmentally friendly and most efficient technology. Heat is generated as heat, stored as heat and consumed as heat. Solar thermal energy must be used close to where the heat is needed, for example on the roof of buildings. It is relatively easy to store the heat locally. The use of solar thermal energy can indirectly save a great deal of electricity. The energy transition is therefore above all also a "heat transition" (see www.sonnenhaus-institut.de).

 

Land-use planning must counteract further urban sprawl - in order to meet the 1.5° climate target! Therefore, according to my proposal, it should not be allowed to build below 150 m² and not below three storeys. For this purpose, the ground floor of this type of construction would of course have a correspondingly stronger wall design.

Sustainable, self-sufficient energy supply must also become the mandatory building standardEnergetic possibilities would also be installed vertical wind power devices (Bladeless-Vortex), PV solar foils - instead of heavy silicon PV panels and a heat pump heating system. Likewise, it would be right to demand that the "global players" of the retail sector, which have been converted into building land and account for a relatively large part of the soil sealing and which, under a handful of brand names or corporate names, have only built on the ground level but on a large scale at the edges of countless villages, be subject to restrictions. With 1 - 3 storeys and a vertical roof garden, they should also create generally useful living and utility space. Also, asphalted parking spaces, in exchange for functional paving, should have to allow rainwater absorption.

 

 

+ + +

 

This construction method is also well suited for migration need and for

reconstruction after war damage. 

 

 

 

The consequences of war, flight and displacement are increasing worldwide. Many cities are uninhabitable and legions of people have no or only poor living space. 

 

The common containers and tents are not suitable - for human - habitation, neither in the heat nor in the cold. 

They are also bulky and difficult to transport. 

 

The approach is written for a potentially emerging support community that aims to > help people in crisis from different walks of life. people in crisis, from different walks of life, refuge and encounter <.  

 

Whether as a school, hospital, office, shop or flat - the construction method described above can also be used as a space-saving solution when stacked up 1 time. With silicone grouting, these modules can be erected by 3 - 4 people for any use of space (see building instructions as above). In hot countries, the southern and roof modules, under the outer OSB's, would have to be covered with aluminium foil.

Especially for this purpose, stackable wall modules are a mobile and often usable variant. 

 

The drawing shows only one of many possible examples. Here as a multi-purpose building with variable room division. This approach requires only simple hand tools for its construction - as well as for its dismantling for new use.

  

 

The accommodation is a foundation-free 120 m² mansard roof, with a central common room. The private living rooms are arranged on both sides.

The total interior space in this example covers ~120 m². 63 m² are added as floor areas - divided among the 18 units. The central day room measures 60 m². 

Two of the rooms are reserved as office (or nightly on-call room) and vis-à-vis as storage - this would result in 18 equally sized units. 

 

Each of these 17 private rooms has 4 m² of living space measuring 3 m x 1.23 m and 2.5 m room height and a small window to the day room. Above this there is another attic room of 3.5 m², which is accessible via a folding and closing attic staircase (= total 7.5 m²). 

 

Each of the sliding doors to the living area can be locked by its occupant. Apart from the bed equipment, it also has a wardrobe, table, folding chair, 1 mini-eco-heater, 4 LED lamps and a digital radio with headphones - as well as a hook-in side bed for children who may have moved in, and adjustable ventilation.

 

 

 

 

Residents can keep their sleeping hours around the clock; however, there is a general nighttime rest from 11 pm to 7 am. The property is then secured with, among other things, an all-round night vision recording system. The two WCs located in the canopy, the washbasin and the shower, have their 12V LED lighting switched by motion sensor. 

 

The shower water is regulated to be drawn off every three minutes, so that there is enough hot water for everyone. There is also a washing machine and fridges for residents to use.

 

In cold weather, the 10 by 6 metre middle room of the NurDach also provides a place for parents and their children to play and cuddle. Screens form a partition to the rest of the space, which all residents can use for their various activities. 

 

 

The kitchen, the dining area and the sanitary facilities would be located outside, under a 120 m² large flying roof built in front.  

 

The wooden support frame of the canopy in front to the south is covered with silvery vapourised greenhouse foils and reed mats underneath.  

The reed mats hanging down from the edge are rolled up in strong winds. These mats are protected against fire and weathering with Everwood-water-glass coating. This privacy screen is given a pleasing décor by means of emulsion paints. 

 

Under this flying roof is also a children's play tower enclosed by evergreens with 2 swings, sandpit and slide. 

 

The house and the food tent would also be surrounded by such a construction fence, raised beds and berry bushes. The entrance would have an acoustically-messaging access to the passages. 

 

 

Centrally located in the vestibule are two 1000 litre hot water tanks - they connect to the two solar thermal collectors on the south roof. This space is also used by a PV module to supply the 12V consumers with electricity.

The company Flisom.ch offers these lightweight, rollable films. 

 

The most essential, applicable house rules would be:  # ... to respect each other.  # ... as a small family

to be there for each other and stick together.  # ... to help shape the daily structure and

group activities as much as possible.   

  

Smoking and drinking in the house are not permitted! The deliberately somewhat streamlined support programme does not include inappropriate casual contact with the clients, nor does it include imparting personal views! However, a human togetherness and cooperation at eye level should promote the good and wholesome in a non-denominational way. 

 

In this example, the central 60 m² of the NurDach serve, for example, as a work and recreation room. Small products can be made there in cooperation or various services can be offered. 

 

For "leisure time", badminton, table tennis and a bookshelf as well as sewing, pottery, language courses, making music, painting, dance, gymnastics, etc. are planned. The carers offer - according to their talents with their own focus - a colourful daily structure in an ever-changing schedule. Whether it is an excursion, singing, meditation or a basic PC course - there are always encounters and also useful things in the programme. In a playful way, all the fears and constraints are gradually transformed into the healing creative power of hidden talents. 

 

 

Through the daily coming together in common work and free time, there would also be 

 

healing, interdenominational and non-political human conversations. 

 

non-political-human conversations.  May tens of millions of these buildings

 

- made from sustainable trees - grows worldwide.

 

 

 + + +

 

 

If your company finds the concept worthy of support 

  

and you would like to support it with donations in kind or money 

 

  = The UNHCR, for example, would certainly be pleased =

 

your company logo, with other sponsors, 

 

in our future web presence. 

 

 

 

Preliminary MATERIAL- and COSTS 

 

     425m² 18mm OSB SF-B f.floor/walls + foil black                                            4.000.- €

     200lm floor sub-stack, rough sawn, 5x20cm                                                 800.-   

     800m² 12mm Kronoply SF-B f. modules                                                 11.000.- 

  380 lm 5x5cm + 4mm plywood panel f. sandwich panel construction   560.-

     400 lm roof battens + 100lm 2x2cm battens                                                500.- 

     500m² aluminium foil, 3m² 3 glass panes, glass paints                              680.- 

     16/attic stairs                                                                                                    1.400.-  

     Projector, LEDs, DAB+ and other electronics                                               1.800.- 

     16 pcs. Door locks                                                                                                220.-  

     4/beer tent sets (tables 70cm wide)                                                               380.-

     15 stacking chairs + cushions                                                                           130.- 

     25/ Air guest beds w. 2fold bedding                                                              1.500.- 

     Office - labtop, copier + mobile phone                                                              600.- 

     1/washing machine + 3/refrigerators, sewing machine                              2.300.- 

     2 WC + shower, sewage access, lightning and fire protection                    3.550.- 

     Kitchen equipment + crockery + cooker                                                          2.200.- 

     PV-system f. 12V consumers like Led lighting                                               1.100.- 

     Tube collector + 2/solar tank compl.                                                                2.600.- 

     4/Headscreen infrared panel, 8/mini-ecotherm heaters                                   600.- 

     Children's play tower with 2 swings and slide, sand + bark mulch                  720.- 

     Bicycles, trolley, first aid kit, ironing station                                                      1.200.- 

     Evergreen hedge                                                                                                        800.-  

     100 pcs.berry bushes                                                                                           1.100.- 

     4 pcs. Raised bed a' 57.-                                                                                         230.-

                                                                                                                          ____________________  

                                                                                                     The project would cost a total nearly of  39.140.- 

Euros per unit. 

  

Most of the goods would come from DIY stores, for example, which would then also be listed as the main donors. 

Together with the fence and hedge, about 350 m² of ground is required

 

 

 More about the -OnlyRoof- can be seen in the original video at www.vimeo.com/293395008. 

 

  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 

If this has piqued your interest - please - contact me at the  

 

e-mail michael@earthsolar.at or by phone +4319195724. 

 

   

 

These approaches could probably also be adopted by UNHCR, FAO and

UNIDO for further implementation 

 

 

 

    On the way to the light leave no one behind!    (Peter Rosegger) 

 

 

+ + +  

 

Copyright 2020: thalhammer michael -Vienna  on 21.07.2020 - www.earthsolar.at 

 

 

+ + +

.